Šta obići

Ski centar Tornik

Nalazi se na 9 km od samog centra Zlatibora a svim ljubiteljima zimskih sportova olakšan je prevoz novoizgrađenom Gold gondolom koja vodi do samog skijališta. Samo skijalište nalazi se na nadmorskoj visini od 1100 m do 1490 m na kojem se nalazi i sam vrh TornikaSkijalište na Zlatiboru sastoji se od pet staza a to su Čigota, Tornik, Ribnica, Zmajevac i Stankova ravan i ukupne dužine su oko 10 km.

Vidikovac Obadovo Brdo

Vidikovac Obadovo Brdo je udaljen oko 6km od centra Zlatibora. Ovo je veoma česta pešačka tura turista, budući da nije previše zahtevna.

Sa vidikovca se pruža pogled na padine Tare, Mokru Goru, ravnicu Braneškog polja, raštrkana seoska domaćinstva Šljivovice, a kupalište Jokino vrelo se vidi kao na dlanu. Do vidikovca se sa Zlatibora stiže putem koji je većim delom asfaltiran, poslednjih 500 metara je utabana prirodna staza, a preporuka Turističke organizacije „Zlatibor“ je da se tih 6 kilometara pređe laganom šetnjom ili biciklom kako bi se na najbolji mogući način uživalo u prirodi i svežem vazduhu.

Vidikovac se nalazi nedaleko od turističkog lokaliteta Oko gde je podignut spomenik i spomen česma u čast ratnika palih u borbama za oslobođenje tokom Prvog svetskog rata.

Selo Sirogojno na Zlatiboru

Selo je udaljeno 26 km od centra Zlatibora. Ovo selo je jedini muzej na otvorenom u Srbiji i kao takvo predstavlja autentičnost nekadašnjeg života. Ovo selo čine dve celine a to su:

  1. Više kuća koje su sačuvale autentičan izgled i namenu a kao takve sačinjavaju standardnu muzejsku postavu.
  2. Ovu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled. Njihova namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade…

Ovaj jedinstveni Muzej na otvorenom možete posetiti u zimskom periodu od 9 do 16 časova, a u letnjem periodu od 9 do 19 časova.

Vodopad u Gostilju

U selu Gostilje na 25 km od centra Zlatibora nalazi se Vodopad u Gostilju. Pre ušća Gostiljske reke u reku Katušnicu nalazi se ovaj čudesni vodopad. Sam vodopad se obrušava sa 22 m visoke krečnjačke litice. Vodopad u Gostilju spada u najveće prirodne vodopade u Srbiji. Voda u ovoj reci je dosta hladna i stojeći ispred samog vodopada možete osetiti talas hladnog tuša. U zimskim danima usled niskih temperatura vodopad zna delom pa i potpuno da zaledi što mu daje još čarobniji osećaj lepote.

Prostor oko vodopada je kompletno uređen za turističke posete. Urađene su pešačke staze sa klupicama i dečije igralište. Kompletan ugođaj čini restoran Gostiljska vrela, koji se nalazi na samom putu do vodopada. Za najmlađe oko samog restorana uređeno je mini dečije igralište i mini zoo vrt.

Gostiljski vodopad je Zlatiborska atrakcija koju vredi posetiti i uživati u jedinstvenim planinskim prizorima. Radno vreme u zimskom periodu je od 9 do 16.30 časova, a u letnjem periodu od 9 do 20 časova.

Cena ulaznice Gostiljski vodopad:

  • 200 dinara – odrasli
  • 100 dinara – deca od 6 do 14 godina

Spavajte u apsolutnom miru Probudite se uz sjajno sunce